hai.... haaa.... sgt pnt .. br alik dr g kenduri kawin umah classmate...
hohooho... kakak die kawin... sedap! =)
ok2 skrg ika nak bg resepi LAKSA PENANG..
sebnrnye kalo tgk kat ane2 resepi... msti diorg wat lain dr laksa yg ika blaja nie...
tpy kalo nak taw... ni la resepi sebnr LAKSA PENANG taw...
pure punye... org kedah waat...
OK JUM START!!!
BAHAN2:
- cili padi
- bawang kecil (manis bawang kecil lebh sdp)
- cili kisar
- isi ikan yg di kisar
- tulang ikan yg dikisar
- daun kesum
-bunga kantan
- asam keping
- belacan
-garam
-gula
-perasa
CARA2:
- kisar bawang,cili padi n blacan
- tanpa guna minyak... masak bahan kisar dengan cili kisar smapai betul2 kering
- masukkan air dr tulang ikan yg dikisar n ditapis td
- biar smapai die kering lagi
- msukkan isi ikan td n masak lagi smpai agak kering sedikit...
-masukkan asam keping( kalo suke masm letak la byak gune asam rebus ikan td pown blh, JIMAT!)
- masukkan air (ikut suke)
- masuk daun kesum n bunga kantan
-biar smpai menggelegak n buih hilang
DAH SIAP!!!
TADA!!! cm nie la....
=)
p/s: untuk kuantiti air, jgn tlalu cair n terlalu pekat.
time masak bhan kisar biar btol2 kering sbb t bau bawang
rebus ikan dengan asam keping shj...
No comments:
Post a Comment