Saturday, October 29, 2011

SUP TULANG UTARA

ok resepi yg nie ika paling expert.. huhuhu
SUP TULANG... angh suke makn... so kalo da x taw nak msk ape 
let's try SUP TULANG.. 

BAHAN2:
- tulang lembu
- daging lembu 
- perut lembu (wane putih 2..)
-paru lembu (kalo nak la)
- bawang kecil*
- bawang putih*
- halia*
- lada hitam*
- bunga cengkih
-bunga lawang
- buah pelaga
- perencah sup adabi (ika gune yg ni) 
die sdp cikit nak bnding ngn perencah len
- sup bunjut
- kentang (kalo nak)
-daun bawang
-daun sup
- garam
- gula 
- perasa


CARA2: 

- rebus tulang dulu... air ikut suke 
- masukkan buah pelaga, bunga cengkih, bunga lawang n garam
- rebus lame sikit... sbb daging kt tulang liat cikit.,
- masukkan daging n rebus lagi smpai empuk 
(kalo nak taw daging da empuk ke belum.. masuk kentang bile kntang da empuk daging pown da empuk la)
- then br masuk pert n paru
- tumbuk bahan *
- dikuali lain... tumis bhan * dgn sedikit minyak
- bila agak garing, masukkan perencah sup adabi
- mask hingga nik bau
- tuangkan dalam air rebusan td... dan masukkan sup bunjut.
- biarkan menggelegak 
- msukkan garam, gula n perasa



nie la SUP TULANG 2..!!!
dap kan??? (^^)


BAHAN SOS:
- serbuk cili 

ika pakai yg nie.. 

CARA2:
- panaskan kuali dgn api perlahan... 
-masukkan serbuk cili 
- kacau selalu... sbb die mudah hangit...kalo hangit t rase pahit
- amik sedikit kuah sup td.. tuang kat dlm serbuk cili 2.. 
-jgn byk sgt bia agak likat... 
DAH SIAP!

 UNTUK MENCELUR BIHUN:
biasenye bihun sup utara warna kuning... hehehe
ika x paki pwarne.. 
ika pakai serbuk kunyit
time rendam dengan air pans 2... taburkan sedikit serbuk kunyit... 
jgn byk2 t rase kunyit kuat plak!



ni la rupenye bihun 2... 
UNTUK HIASAN.... 
-limau nipis
- daun sup
- daun bawang
- bawang goreng
- lobak masin (cr yg HALAL taw.. sbb byk yg x halal)

ni la lobak masin... =)



OK SLAMAT MENCUBE YE??!!! 

No comments:

Post a Comment